Yüz Çizgileri ve Yaşlılık

YÜZ KIRIŞIKLIK VE ÇİZGİLERİ

Yüzde ortaya çıkan çizgiler genellikle 30’lu yaşlarda kendini göstermeye başlar. Yüz adalelerini aşırı kullanan veya mimik hareketleri çok fazla olan insanların yüzünde bu çizgiler daha erken ve daha belirgin olarak ortaya çıkarlar. Yüzdeki çizgilerle mücadeleye 30’lu yaşlarda başlanmasını tavsiye eden uzmanlar, genç yaşta alınan önlemlerin, bu kırışıklık ve çizgilerin ortaya çıkmasını geciktirdiğini belirtiyorlar. Çizgilenmeler, altındaki adalenin aktivitesi ile direkt ilişkili olmakla beraber çizgilerin derinliğini belirleyen ilave başka faktörlerde vardır. Deri inceldikçe ve altındaki kollajen dokusu eridikçe çizgilerin derinliği, sayısı ve belirginliği artar.
Kadınların yüzündeki çizgi ve kırışıklıkları erkeklere oranla daha erken ortaya çıkarlar. Deri altı yağ dokusu eridikçe ve kollajen dokusunun da azalması ile birlikte deri incelir, çizgilerin derinliği ve belirginliği artar. Kadınlarda yağ dokusu erimesi belli bir yaştan sonra hızlandığı için kırışıkların ve çizgilenmelerin belirginliği de erkeklere oranla daha bariz olur.

Göz çevresi ve alın bölgesindeki kırışıkların çizgilerin artması ve yaşlanmanın esas nedeni yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Daha sonra güneş, sigara ve beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Bu kırışıklıkların birincil nedeni tamamen mimiklerdir. İnsanlar kızdıklarında, sinirlendiklerinde veya gergin olduklarında mimik adalelerini özelliklede göz çevresi adalelerini ve alın kaslarını istemeyerek de olsa kasarlar. Bazen rahat bir ortamda fazla ışık veya güneş altında da benzeri bir durum gelişir ve adaleler gözleri kısmak üzere aşırı aktivite gösterirler. Bütün bu gündelik olaylarda adaleler kullanılarak mimik hareketlerini yaparlar. Artmış mimik hareketlerde deri üzerinde çizgi ve kırışıklıkları ortaya çıkarırlar.

YÜZDEKİ KIRIŞIKLIKLAR HANGİ YÖNTEMLERLE AZALTILABİLİR?

Yüz cildinin incelmesini önlemek ve kırışıklıkları azaltmak için çeşitli cerrahi yöntemlerden Botulinum-A toksini kullanımına, LPG den yağ ve kollajen enjeksiyonlarına ve Thermage’dan Lazer’e kadar uzanan birçok teknik ve yöntem vardır. Cerrahi yöntemler ve enjeksiyon teknikleri diğer bölümlerde anlatıldığı için burada bahsedilmeyecektir.

Yüz LPG’si Lift-6:
Vücudun diğer bölgelerinde selülit için kullanılan LPG’nin bir başka şeklidir. Dokuları sıkılaştırarak ve kollajen üretimini uyararak etki gösteren LPG yüzde de kullanılmaktadır. Haftada üç kere 30 dakika uygulanarak 6 hafta sonra yeterli düzelme ve cilt kalınlaşması sağlanabilir. Elde edilen düzelme daha sonraki dönemde korumak için 15 seans sonucunda haftada bir yarım saat uygulama yapılır. Bunun manikür, pedikür yaptırır gibi kuaföre saç bakımı yaptırmak gibi yaşam boyu devam etmesi gerekiyor. Bu yöntemle cilt altındaki kollajen adlı dolgu maddesi uyarılıyor. Böylece cilt daha genç bir görünüm kazanıyor. Ancak yaşlanmayı durdurmak için bu yöntemleri uygulamak yeterli değil.

Cildi Isıtarak (Thermage) Gençleştirmek
Cilde gerginliği veren kollajen adlı cilt altı dolgu maddesinin ısıya karşı duyarlı olduğundan THERMAGE yöntemi ile de cilt adeta ısıtılarak gençleşme elde edilebilir. Kollajen üreten hücreler, cihazın ürettiği ısı ile uyarıldıklarında daha fazla aktivite göstererek kollajen üretmeye itilirler. Kollajen üreten bu hücreleri uyarılarak cilt kalınlaşması sağlamak mümkündür. Benzeri şekilde Lazer ve IPL cihazları ile de kollajen üretimi uyarılarak kollajen birikimi, doku sıkılaşması ve kalınlaşması elde etmek mümkündür. Bu cihazlarla başlangıçta haftada 2- 3 kez tedavi ile başlanır ve daha sonra 1- 3 ayda bir tekrarlanarak devam edilir.
Ciltte oldukça kalıcı kırışıklık azalması ve kalınlaşma yani gençlik görüntüsü meydana gelebilir. Bu yöntemlerde cilt soyulmuyor ve sadece12–24 saat süren ertesi gün kalmayan hafif bir pembelik oluşabilir.
Bu yöntemlerden “IPL için 30, LPG için 35 yaşı başlangıç yaşı olarak öneren firma yetkilileri kişinin deri yapısı ve kırışıklıkların durumuna göre davranmak gerektiğini ifade ediyorlar.

Kırışıklık ve çizgileri azaltmak için bunların tedavisi yerine oluşmasını engellemek yani koruyucu hekimlik daha önemlidir. Burada amaç kırışıklıkların ortaya çıkma sürecini geciktirmektir. Uygun cilt bakımı yaparak çizgi ve kırışıklardan etkilenmemek için:

• 20- 25 yaşından itibaren en az ayda bir kez bir cilt bakımı yaptırılmalı. Bakımsız bir cilt her türlü tedaviye rağmen istenen şekilde olamayacaktır.
• Sigara içilmemeli. Sigara cildi % 25 oranında erken yaşlandırmaktadır.
• Cilt tipine göre güneş ışınlarından korunmalı ve uzak kalmak gerekir
• Periyodik ve günlük cilt bakımı yapılmalıdır.
• Cilt tipine uygun bakım ürünleri (sabun, şampuan, krem vs.) seçilmeli.
• Günde en az 6- 7 saat uyumak gerekiyor. Düzensiz uyku, hormonal dengeyi ve normal döngüyü bozarak yeterince hormon salgılanmasını aksatarak yaşlanmaya neden olmaktadır.
• Makyaj temizliğine dikkat edilmeli. Yağlı ve asitli olan makyaj ürünleri uzun süre cilt üzerinde kalınca yeni kırışıklık ve düzensizliklere yol açmaktadır.