Lazer Tedavisi

Cildin Lazer Tedavisi

Lazer`in temeli 1916 yılındaki “Einstein”`in üzerinde çalıştığı “ radyasyon yayılımı ile stimüle edilmiş ışık amplifikasiyonu” ( Light Amplificatin by Stimulated Emission of Radiation ) teorisine dayanır.
Işığın temel birimi foton dur. İster lazer ister normal kaynaktan yayınlansın, tüm ışıkların temelini bu birim oluşturmaktadır. Bir maddenin atomları yeterince stimüle edilirse foton oluşturmaya başlar. Bu fotonlar aynı hizada ve aynı enerji ile seyir eder. Lazer ışığı normal ışığın aksine tek renklidir. Bu, lazer ışığının tek dalga boyuna sahip olması demektir. Lazer ışığının şiddeti normal ışıktan daha fazladır. Yani alan biriminde daha fazla foton mevcuttur.
Bir çok lazer dalgaları görülür spektrumdadır. Lazerin tedavi edici özelliği dokuya taşıdığı enerji ve taşınma niteliğindedir.
Lazer enerjisi birçok şekilde iletilebilir. Kesintisiz dalga (CW), pals, süper pals, “Q-switched” enerji iletişim örnekleridir.
Lazer ışığı hedefe isabet ettiği zaman geri çevrilir, veya iletilir, veya yönü değişir, veya dağılır, veya emilir. Lazer ışığı emildiğinde termal etki göstererek ısı açığa çıkar.
Lazer enerjisinin dokular tarafından emilmesi için dalga boyu ve dokunun ışığa maruz kaldığı zaman iki önemli faktördür. Bu bilgiler lazerin tedavi amaçlı kullanımının temelini açıklar. Termal rahatlama süresi bir dokunun aldığı termal enerjinin yandaki dokulara aktarabilme zamanıdır. Lazer ışığın hedef dokunun çevresindeki dokulara zarar vermemesi için ışınlama zamanı dokunun termal rahatlama zamanından daha az olması gerekir.

Lazer sistemleri

Tıpta en sık kullanılan lazer sistemleri Karbon dioksit, “Flashlamp-pumped pulsed dye”, YAG ( KTP:YAG, Nd:YAG, ), Ruby lazer dır. Hemen hemen her birinin kullanım amacı farklıdır.

Lazerin Kullanım Alanları
Cilt yüzeylerin yenilenmesi ( resurfacing )
Skar dokuların inceltilmesi
İstenmeyen kılların yok edilmesi (peeling)
Depigmentasyon (dövmelerin çıkarılması)
Kılcal damarların ortadan kaldırılması
Deri kırışıklıklarının azaltılması
Deri altı dokusunun sıkılaştırılması
Derinin selim lezyonlarının tedavisi
Derinin renkli lezyonlarının (ben, çil, güneş lekesi) ortadan kaldırılması
Tümör kitlelerinin yıkılması

Güvenlik
Deneyimli insanlar kullandığı takdirde lazer uygulamasının yan etkileri olukça azdır. Hasta ve hekim için gözlerin korunması büyük önem taşır. Özellikle kullanıldığı alanda patlayıcı gaz ve maddelerin bulunmaması gerekir.