Zayıflayan Şişmanlarda Estetik Girişimler

Zayıflayan Aşırı şişmanlarda Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi girişimler:

Obezite:
Aşırı kilolu olmak ciddi bir rahatsızlıktır. İnsanların kilosunun normal sınırlar içinde olup olmadığı kilo ve boy ölçüleri esas alınarak hesaplanır. Eğer kişinin ağırlığı normal değerlerin üzerinde ise bu durum şişmanlık olarak kabul edilir. Şişmanlık, yani fazla kilo varsa bu durum obezite olarak isimlendirilir ve artık bu aşırı kilo hayatı tehdit etmeye başlamıştır. Obezler, normal kilosunun çok üzerinde, beraberinde diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olan, genel sağlığı bozuk ve erken yaşta ölen kişilerdir.
Aşırı kilo sadece fazla ağırlık olarak kalmaz beraberinde birçok hastalığı da getirir. Şişmanlığın beraberinde getirdiği başlıca rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir: Kronik stres, psikolojik bozukluklar, anksiyete, depresyon, aktivite kaybı, uykusuzluk, iskelet problemleri, fıtık, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, hormon bozuklukları, hiperkolesterolemi, arter hastalıkları, uyku apnesi, felç, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları ve çeşitli kanserler.
Bu hastalıklardan ve aşırı kilonun verdiği rahatsızlıklardan korunmak için kilo vermek şarttır. Fazla kiloları vermek için dengeli beslenme ve egzersiz yapılabilir. Bu yöntemlerle fazla kiloların verilmesi idel olanıdır, ancak her zaman başarılı olunamaz. Bu durumda bariatrik cerrahi veya diğer tıbbi tedaviler ile de fazla kilolardan kurtulunabilir.

Aşırı kilonun Verilmesi:
Düzenli eksersiz ve aktivite ile verilemeyen kilolardan kurtulmak için cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Gastrik “bypass” ameliyatlarından başka, mide bandı ve mide balonu olarak isimlendirilen yöntemler günümüzde en fazla kullanılan ve başarılı olan cerrahi yöntemlerdir. Bu yöntemlerle ilk önce fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı bir vucuda sahip olmak gerekir. Ancak bunlardan sonra vucudun bozulan görünümü plastik ve estetik cerrahi yöntemlerle düzeltilir.
Aşırı kilolu olma durumu vücutta psikolojik ve fizyolojik birçok değişikliği yol açar. Yağlı dokunun artması ve belli yerlerde hacmin aşırı artması cildin esneme kapasitesini aşar ve deride çatlaklar ve aşırı gerilmeler ortaya çıkar. Kemiklerde benzer deformasyonlar aşırı yüke bağlı olarak gelişir. Göğüs kafesi ve kaburgalarda aşırı genişleyebilir. Uzun kemiklerde aşırı yüke bağlı gelişmeler olur. Vertebralarda benzer lezyonlar görülebilir. Eğer fiziksel aktivitelerde aşırı kilolu olma durumuna bağlı olarak sınırlanmışsa, kas gücü de  zayıf olur.
Kilo verilip zayıfladıktan sonra esneme kabiliyetini kaybetmiş dokular ve deri tekrar eski normal görünümüne geri dönemez. Kemik yapıdaki değişiklikler daha kalıcıdır. Genç ve aşırı kilolu olmayan hastalarda bu geri dönüş kısmen gerçekleşebilir. Ancak çoğu hastada deri ve diğer dokular kendini toparlayamaz ve sarkmalar ve cepler oluşur. Bu durum pek çok hastada psikolojik stres yaratır.

Şişmanlık sonrası kilo verildiğinde ortaya çıkan değişiklikler:
Hangi yolla olursa olsun kilo kaybı hedefine ulaşıldığında arzu edilen ve istenilen zinde ve sağlıklı vücut görünümüne sahip olunamaz. Özellikle cilt gevşemiş ve sarkmış olabilir ve bir çok hastada vücut hatları düzensiz ve uyumsuz görünür. Erkek ya da kadın her iki cinsiyettede göğüsler aşırı sarkmış ve deforme görünümde bazen kağıt gibi incelmiş ve yassılaşmış görünürler. Karın ön bölgesi göbek altında aşırı sarkma, yanlara doğru gidildikçe keseler şeklinde deri ve deri altı yağ dokusu fazlalıkları göze çarpar. Bu durum bel ve sırt bölgesinde de devam eder. Koltuk altı ve bacak iç yanlarda sarkmalar olur.
Önemli miktarda kilo kaybını takiben deri ve dokular çoğu kez elastikiyetlerini kaybettiğinden küçülen vücut büyüklüğüne uyum sağlayamaz.
Şişman hastalarda kilo verme ile birlikte ortaya çıkan deformiteler başlıca şu çekilde sıralanabilir:
Yüz hatları ve çizgileri belirginleşir ve olduğundan daha zayıf, üzgün ve yaşlı bir ifade ortaya çıkabilir
Boyun ve alt çenede sarkıklık olur ve boyun kas bandları görünür hale gelir
Üst kollarda ve koltuk altında yarasa kanadına benzer bir sarkma gelişebilir
Göğüslerde bir çok değişik şekil gelişebilir:
Göğüslerde yassılaşmalar
meme uçları aşağıya doğru yer değiştirmesi,
memelerde sarkma,
vücut ölçülerine göre memeler büyük veya küçük kalabilir
asimetrik meme gelişebilir
Karın bölgesinde göbek altı ve üstü bölgelerinde, ilaveten yanlara doğru ve sırtta belin alt kısmına doğru genişleyerek önlük benzeri sarkmalar gelişebilir
Kasık bölgesinde ve üstbacak iç yan ve diz iç yan kısmında aşırı hacim artışları ve sarkmalar kalabilir.
Basen bölgesi ve kalçalarda aşırı sarkma ve cepler oluşur
Genital organlarda ve pubis bölgesinde sarkma gelişebilir

Zayıf ve ince olan deriler sarktıkça üzerine yaslandığı dokular ile devamlı temasta olduğundan ıslaklık ve terleme sonucu ciddi pişiklere neden olabilir. Bu durum mantar üremesine ve kaşıntıya, kişisel hijenin bozulmasına yol açabilir. Görüntünün çirkin olmasının yanı sıra hareket kabiliyetini sınırlayan bu yapılar, aynı zamanda genel sağlık için tedavi edilmesi gereken ciddi bir tehdittir.

Şişmanların ameliyatı riskli midir?
Şişmanlıktan kurtulmak için önerilen mide bandı veya diğer ameliyatların riski her zaman tartışılmaktadır. Ancak şişman olarak diğer nedenlerle ameliyathaneye girmenin riskleri de her zaman göz ardı edilmektedir. Halbuki şişman veya aşırı kilolu ya da morbid obez olan bir kişinin trafik kazası yaralanması sonrası veya düşme sonrası ayağı kırılsa ve ortopedik bir ameliyat geçirecek olsa da aynı risk vardır. Yine safra kesesi taşı ya da apandisit nedeni ile karın ameliyatı olacak olsa, buradaki cerrahi risk ne ise, benzeri risk şişmanlıktan kurtulmak için yapılan mide ameliyatları ile hemen benzeri orandadır. Hatta şişmanlardan vakumla yağ alma veya diğer vücut şekillendirme estetiği gibi plastik cerrahi ameliyatları da benzer oranda risk taşımaktadır. Aslında fazla kilosu olan şişmanların her türlü ameliyatları şişman olmayanlara göre daha fazla risk taşımaktadır.

Zayıflama gerçekleştikten sonra, plastik cerrahi girişimler ne zaman ve kimlere yapılmalıdır?
Kilo kaybından sonra vücut şekillendirme işlemlerine karar vermeden önce kilonun dengelendiğinden ve sonlandığından, vücut ağırlığının normal değerler içine girdiğinden emin olmak gerekir. Eğer plastik cerrahi ameliyatlarından sonra kilo vermeye devam edilirse yeniden sarkmalar oluşacaktır. Plastik cerrahi ameliyatlarından sonra, verilen kilolar tekrar geri alınırsa, yapısı bozulmuş cilt altı destek dokusu ve incelmiş deri tekrar gerilmeye başlar. Deri çatlaklarına ilaveten ameliyat izleri de gerilerek genişler ve görünür gerilme izleri ve geniş nedbeler ortaya çıkar. Bu nedenlerle kilo dengesinin kurulması, sabitlemesi ve idamesi yapılacak plastik cerrahi ameliyatlar için son derece önemlidir.

Genel olarak, vücut şekillendirme için iyi adaylar şunlardır:
Kilo kaybı işlemi tamamlanmış olan herhangi bir yaştaki yetişkinler
İyileşmeyi azaltabilen veya ameliyat riskini arttırabilecek tıbbi rahatsızlıkları düzeltilmiş ve şişman iken taşıdığı hastalıkları kontrol altında olan sağlıklı bireyler
Sigara içmeyenler
Bu ameliyattan etkin bir görünüm ve vücut şekillendirmenin sağlayabileceği sonuçlardan olumlu beklentileri olan bireyler
Kendini daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürmeye adamış olan bireyler
Böyle bir ameliyatın riskini bilerek kendini buna göre hazırlayan bireyler

Vücut Şekillendirme Girişimleri:
Kilo kaybından sonra deforme olmuş vücut bölgelerinin estetik girişimlerle yeniden şekillendirilmesi artık yaygın olarak gerçekleştirilen ameliyatlardır. Bu ameliyatlar kozmetik bir girişim değildir. Hayatın sağlıklı devamını temin eden ve yaşamı uzatan girişimlerdir
Genç hastalarda aşırı kilo kaybı sonrası uygun eksersiz ve diyetle bu sarkma ve deformasyonlar daha düzgün ve uygun bir durumda olabilir ve pek çok bölge plastik cerrahi bir girişime ihitiyaç göstermeyebilir. Bazen belli bölgelerde kalmış yağ dokusu birikimleri vakumlu yağ alma yöntemi veya benzer yöntemlerle azaltılabilir.
Deri fazlalığı varsa bunun için doku ve deri eksizyonlarını içeren plastik cerrahi girişimler planlanır. Kilo kaybından sonra gerçekleştirilecek plastik cerrahi vücut şekillendirme ameliyatları, alttaki yağlı doku ve deriyi destekleyen fasya gibi dokularında şeklini ve tonusunu iyileştirir. Aşırı derecede kalın, sarkık yağlı doku ve fazla deriyi ortadan kaldırır.

Genel olarak, aşırı bir kilo kaybını izleyen ve plastik cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilen vücut şekillendirme girişimleri, vücudun pek çok alanında kalan aşırı yağlı doku ve deriyi azaltır. Estetik cerrahi ile böyle bir kilo kaybından sonra elde edilen vücut şekillendirme ve hem daha sağlıklı hem de, daha orantılı bir vücuda sahip olmak anlamına gelir. Aşırı kilolu durumdan normal kilosuna dönen hastaların verdiği kilolar vücudun her bölgesinde orantısal benzer bir eksilme olmayabilir. Vücudun da aşırı eksilme ile normale dönüş olurken, hastalar yüzlerinden de aşırı kilo vererek yüz ifadeleri değişebilir. Bu şekilde hastalar olduğundan daha yaşlı ve üzgün ifadeli görünürler. Bu durumda hastalara ilaveten yüze ait yüz gençleştirme ve estetik düzeltici işlemler yapılır.
Bu girişimler şişman hastaların hayatının belli bir dönemini ayırdığı zayıflama mücadelesinin en önemli aşamasıdır. Zayıflama mücadelesinin adeta bir ödülü gibi kabul edilebilecek bu estetik ameliyatlar, vücudun görüntüsünün iyileştirilmesinde ve hastanın kendisine olan güvenin artmasında önemli rol oynar.

Estetik vücut şekillendirme ameliyatları ile zayıflama gerçekleşir mi?
Bu aşırı kilolardan her hangi bir zayıflama metodu kullanılmadan sadece plastik ve estetik cerrahi ile kurtulmak mümkün değildir. Yukarıda sıralanan yöntemlerle kilo vermeden sadece plastik cerrahi girişimlerle zayıflanamaz. Plastik ve estetik cerrahi yöntemlerle, ancak belli vücut bölgelerinde şekil düzeltilir ve az da olsa çıkarılan doku parçalarının ağırlığı kadar kilo eksilmesi olur. Fazla yağlardan kurtulmak için tercih edilen ve en sık başvurulan vakumla yağ alma “liposuction” yöntemi de bir zayıflama girişimi değildir. Bu yöntemle, sadece fazla yağ birikimi olan bölgelerden bu birikimlerin alınarak bölgenin fazla çıkıntılı olan görünümünün düzeltilmesi amaçlanır. Alınan yağlı dokular hacim olarak 6-8 litreye kadar çıkarılsa da bunun ağırlığı 4-5 kg dan daha fazla değildir. 100 kg ın üzerindeki bir hastada 5 kg lık azalma çok önemli değildir, ancak bu ağırlığın sadece belli bölgelerden alınmış olması o bölgede önemli görüntüsel düzelme yapabilir. İdeal olanı ilk önce diğer yöntemlerle aşırı kilolardan kurtulmak daha sonra belli bölgelerde biriken ve kendiliğinden düzelmeyen yağlı doku ve deri fazlalıklarının düzeltilmesidir.

Vücut şekillendirme ameliyatları:
Büyük bir kilo kaybını takiben vücut şekillendirme amacıyla önerilebilecek olan estetik ve rekonstrüktif cerrahi girişimler şunları içermektedir;

Abdominoplasti Karın germe: karnın üzerinden sarkan aşırı deri önlüğünün düzeltilmesi
Mamoplasti: göğüs dikleştirilmesi, yassılaşmış göğüslerin düzeltilmesi, küçük göğüslere hacim kazandırılması
Jinekomasti: erkeklerdeki meme büyümesinin küçültülmesi
Üst kol germe: üst kolların iç kısımlarının sarkıklığının düzeltilmesi
Üst bacak germe: kalçanın iç, dış ve orta bacak kısmının sarkıklığının düzeltilmesi
Alt beden germe: karnın, kaba etlerin, kasığın ve kalçaların dış kısımlarının kaldırılması fazlalıkların alınması
“Liposuction”: Vakumlu yağ alma tekniği tek başına kullanılabildiği gibi diğer ameliyatlarlada kombine edilir. Şişmanlık sonrası hastalarda daha dikkatli kullanımı gerekir.
Yüz gençleştirme: yüzün orta kısmının, alt çenenin ve boynun sarkmasının germe yöntemiyle azaltılması, yüzdeki çökük alanların doldurulması
Genital germe: Sarkan genital organların normal yerlerine iadesi cinsel yaşamın ve üreme fonksiyonun devamı için gereklidir.

Vücut şekillendirme ameliyatları olarakta isimlendirilen bu ameliyatlar birçok nedbeyi de beraberinde getirir. Ancak bu kadar fazla doku, düzensizlik ve cilt çatlakları içinde bu ameliyat nedbeleri kabul edilebilir gerçeklerdir. Hatta zaman zaman karşımıza çıkan yara açılması, yağ nekrozu ve enfeksiyon gibi komplikasyonların görülmesi nedbeleri daha görünür hale getirebilir. Eğer doku kaybı veya flap nekrozu gibi daha ciddi komplikasyonlar görülürse bunların bırakacağı estetik olmayan görüntüler daha dikkat çekici olacaktır.

Zayıflama sonrası yapılan rekonstrüktif ve estetik cerrahi girişimlerin özellikleri:
Burada yapılan ameliyatlar temel olarak kozmetik amaçlı yapılan meme estetiği, karın germe ameliyatı ve vakumlu yağ alma ameliyatlarına büyük benzerlik göstersede şişmanlarda yapılan ameliyatlar farklılıklar taşır. En temel farklılık ise: kozmetik amaçlı ameliyatlarda hasta normal yapı ve dokulara sahiptir. İmajın veya görüntünün daha iyi olması için ameliyat yapılmaktadır. Obezite sonrası yapılan girişimlerde hastanın yapısı ve dokuları normalden farklıdır. Bu hastalarda hem rekonstrüktif hem de estetik amaçlı girişim yapılmaktadır. Bu nedenle şişmanlık sonrası yapılan bu ameliyatları kozmetik ameliyat saymak doğru değildir.
Şişmanlık sonrası yapılacak birçok işlem vardır. Aşırı kilolu olupta zayıflayan bir hastada adeta başından, yüzünden ayak bileğine kadar düzeltilmesi gereken birçok deformite bulunmaktadır. Bunları seanslar halinde yapmak gerekir. Büyük bir kilo kaybını izleyen vücut şekillendirilmesi çoğu kez aşamalar halinde gerçekleştirilir. Ancak seans sayısını azaltmak içinde birkaç ameliyatı birarada yapmak böylece hastayı daha kısa sürede normal hayatına döndürmek amaçlanır.
Ameliyat sonrası seyir ve İyileşme
Yara iyileşmesi 10 ila 15 gün arasında sürebilir, eğer gerekliyse dikişler bundan sonra alınabilir. Genellikle eriyebilen dikişler kullanılmakla birlikte şişmanlık sonrası yara iyileşmesinde geçikmeler olabildiğinden dikişler normale göre daha geç alınır. Diğer benzer ameliyatlarda olduğu gibi hastalar erken dönemde ağır kaldırma veya hareketli egzersizlerden kaçınmalıdır.
İyileşme, ödemlerin gerilemesi ve kesi izlerinin erken dönem iyileşmesi birkaç hafta sürecektir. Hissizlik ve cilt yüzeyinin üzerindeki sertlik hissi zamanla normale döner. His kaybı bazen sınırlı da olsa kalıcı olabilir. İyileşme süreci tam olarak tamamlanana kadar güneş ışınlarından korunulmalıdır. Aksi takdirde bu bölgelerde hiperpigmentasyon gelişebilir. Ameliyat sonuçlarının tam olarak yerleşmesi ve son halini görmek için bir yıl veya daha fazla süre geçmesi gerekebilir.

Sonuçlar :
Aşırı bir kilo kaybını izleyen vücut şekillendirme ameliyatlarının sonuçları hemen ameliyat sonrasında değerlendirilebilir durumdadır. Hekim, hasta ve yakınları tarafından hemen görülür. Ancak vücut şekillendirme girişimlerinin nihai sonuçlarının tam olarak ortaya çıkması bir veya iki yıl veya daha fazla süre alabilir. Zaten seanslar halinde yapılmışsa son seanstan itibaren bu süreyi doldurmak uygun olur. Görünür izler böyle bir ameliyattan sonra çok fazla ciddiye alınmaması gerekir. Zaten ameliyat öncesi ve sonrası arasında vücut konturları arasında o kadar fazla pozitif yönde değişiklik vardır ki, bu düzelmeler içinde ameliyat izleri kabul edilebilir cerrahi sonuçtur.
Aşırı kilo kaybını takiben vücut şekillendirmenin sonuçları, ameliyata girirken sahip olunan kiloyu ve genel zindeliği korumak kaydıyla genellikle uzun sürelidir. Yıllar geçtikçe, yaşlandıkça, azda olsa kilo değişiklikleri veya doğum gibi fizyolojik olaylar gerçekleşirse sıkılığın ve gerginliğin bir kısmının kaybedileceği doğaldır.

PAGE \* MERGEFORMAT 4