Doğumdan sonra vücudunuzda kalan deformite ve izlerden kurtulabilirsiniz
Doğum sonrası karın duvarı deformitesi ve Abdominoplasti ameliyatı
Karın duvarı deformitesi nedir ?
Karın duvarı deformitesinde belli başlı 2 ana bozukluk vardır. Karın ön duvarında fazla deri ve deri altı yağ dokusu, ve karın duvarı adalelerinde gevşeme.
Karın duvarı deformitesi olarak isimlendirilen problemin içindeki bozukluklar şu şekilde sıralanabilir:
Karın duvarında fazla deri,
Karın derisi altında fazla yağ toplanması
Karın duvarı adalelerinde gevşeme.
Fazlalık ve gevşemenin en fazla olduğu alan göbek çevresi ve göbek altı bölümüdür. Bundan başka göbek üstü bölümde de yağ toplanması olabilir. Göbeğin her iki yanında karın boşluklarında da yağlanma ve birikim olabilir.
Gebelik ve karın duvarında değişiklikler:
Annelik gibi yüce bir sıfata sahip olmak kolay değildir. Buna sahip olanlar ise bir çok fedakarlıkta bulunurlar ve kendinden bir çok şeyi verirler. Verdikleri arasında genel vücud yapısında değişiklikler de vardır. Her bir gebelikle bu yapı biraz daha deforme olur.
Karın duvarı deformitesi sıklıkla doğum sonrası ortaya çıkar. Birden fazla doğumlarda deformite daha belirgin ve ağır olabilir. Anne karnında büyüyen bebeğe yer açmak üzere iç organlar kenarlara ve yukarı doğru itilerken karın duvarı öne doğru esneyerek ve gerilerek açılır. Esneme ile sınırlı kalan genişlemeler genellikle sonradan toparlayarak eski haline veya buna yakın bir hale geri döner. Esnemenin daha ötesinde oluşan gerilmeler daha sonra ancak sınırlı toparlama gösterir. Bir çok gebelikte bu gerilme çoğunlukla sonradan toplayabileceği gerginliğin üzerinde bir gerginlikte olduğundan, doğum sonrası deri, faysa ve adaleler tekrar eski halini almaz. Bu gerilme ile deri ve adalelerin yüzey ölçümleri artarken dokuların kalınlığıda incelir. İncelme sonucu dokuların mukavemeti azaldığından doğum sonrası geri toparlanması daha az olur. Ne kadar fazla gerginlik olursa, ne kadar fazla incelme olursa doğum sonrası toparlanması da o kadar az olacaktır. Birden fazla gebeliklerde bel kemiği, kalça ve leğen kemiği ve alt kaburgalarda değişiklikler olur. Ayrıca karın duvarının öne doğru çıkıklığı ve belirginliği de artar.
Normal olarak karın adaleleri orta hatta birleşirler. Gebelikle birlikte bu orta hat genişler ve iki taraf adaleleri birbirlerinden uzaklaşırlar. Bu uzaklaşma ve esneme çok fazla olursa, bu durum doğum sonrası geri toparlamaz ve karın orta hattı ince gevşemiş ve öne doğru kubbeleşmiş olarak kalır.
Doğumdan sonra kilo kaybı fazla olursa karın duvarı deformitesi daha belirgin olacaktır.
Doğumdan sonra deri adale ve dokuların toparlanması genellikle ilk 6 ayda olur. Deri ve dokular 6 ay içinde tam toparlanmamışsa bundan sonra toparlanması oldukça sınırlı ve zordur.
Hamilelik ve doğumdan başka karın duvarı deformitesine en sık neden olan faktör aşırı kilo almak ve ardından aşırı kilo kaybıdır. Aşırı kilo kaybı diyetle veya ameliyatla olabilir. Her ikisinde de oluşan aşırı kilo kaybı karın duvarında deformiteye yol açabilir. Aşırı kilo kaybı tabiî ki sadece karın duvarında değil, bacak içlerinde, kol altlarında, memelerde ve vücudun diğer bölgelerinde de deformitelere yol açabilir.
Bir diğer karın duvarı deformitesine yol açan faktörde çok sayıda yapılan ve problemli seyreden karın içi ameliyatlarıdır. Müteaddit kereler yapılan bu ameliyatlarla karın duvarının yapısı bozularak deformasyona yol açabilir. Bu durum seyrek olarak görülür.
Deride ki değişiklikler “stria” :
Karın çatlakları yani “stria”lar birden fazla gebe olanlarda veya ikiz gebeliklerde daha fazla olur. Bu çatlaklar deri çatlağı olup burada deri oldukça incedir.
Deri normal olarak iki ayrı tabakadan oluşur. Üstteki tabaka ince olup “epidermis” olarak simlendirilir. Alttaki tabaka daha kalın olup bağ dokusundan zengindir ve “dermis” olarak isimlendirilir. Aşırı gerilme ile dermis tabakası çatlar ve bu çatlaklar kendiliğinden onarılamadığı için belirgin iz şeklinde kalırlar. Bu çatlakların cerrahi dışında bilinen tedavisi yoktur. Gebelik sırasında oluşmaması için önlem alınabilir. Karın duvarını yağlı kremlerle besleyerek ve yumuşatarak çatlakların fazla olması önlenebilir, ancak hiç olmaması sağlanamaz.
Karın germe ameliyatında hangi kriterler göz önüne alınır:
Karın duvarı deformitesi hastanın genel durumunda ayrı olarak değerlendirilmez. Tüm vücudun durumu ve kriterleri göz önüne alınarak deformite değerlendirilir ve tedavi girişimleri buna göre belirlenir.
Göz önüne alınacak kriteler: Ameliyata aday kişinin
Normal ağırlığında olması veya obes olması
Kişinin aşırı kilo vermiş olup olmadığı
Kaç kez hamile kaldığı,
Doğumlarını nasıl gerçekleştirdikleri (normal doğum veya sezeryan ameliyatı),
Gebeliklerinin nasıl olduğu (tek veya ikiz gebelik, ileri doğum ağırlığı olan bebek gibi),
Gebelikte alınan kilo ve sonrasında ne kadarının verildiği
Gebelik haricinde kişinin aldığı ve verdiği kilo durumu
Kişinin daha önce geçirdiği karın ameliyatları önemlidir.
Bu kriterler ameliyatı yapacak hekim tarafından değerlendirilir ve buna göre cerrahi girişim planlaması yapılır. Bu kriterler yapılacak işlemlerde farklılıklar gösterir.
Abdominoplasti ameliyatı öncesi değerlendirme:
Abdominoplasti ameliyatı büyük bir ameliyattır. Bazı durumlarda bu büyük ameliyatı uygulamak fazla gelebilir veya hastanın durumundan dolayı uygulanamayabilir. Bu gibi durumlarda daha sınırlı abdominoplasti ameliyatları yapılır. Bunlar mini- abdominoplasti ve midi-abdominoplasti ameliyatı olarak isimlendirilir. Hangisi yapılırsa yapılsın tüm abdominoplasti ameliyatlarında ameliyata aday kişinin genel sağlık durumu gözden geçirilir.
Ciddi kalp hastalığı, Diyabet, Tromboembolik hastalık hikayesi göz önüne alınması gereken ciddi durumlardır.Bağ dokusu hastalıkları, yara iyileşme sorunu ve enfeksiyon hastalıkları da dikkate alınması gereken diğer özelliklerdir.
Bu ameliyataı olacak kişilerin sigara içmiyor olması ve sağlıklı olması önemlidir. Burada adı geçmeyen bir sağlık sorununun olması veya sigara içiyor olması ameliyat sonrası bazı sorunlara yol açabilir.
Ameliyata hazılanan aday kişinin bu dönemde normal kilosunda olması sonucun daha başarılı olmasını sağlar. Kilo fazlası olan ve kilo vermeyi düşünen bir kişinin fazla kilosu 4-5 kg dan fazla ise bu fazla kiloyu verdikten sonra ameliyat olması daha doğru olur.
Gebelik ve karın germe ameliyatı:
Eğer başka yeni bir gebelik planlanıyorsa, bu ameliyatın doğumdan sonra yapılması daha uygun olur.
En sık rastlanan sorulardan biri de şudur. “Şu an bir başka bebek düşünmüyoruz. Ancak ameliyattan sonra fikir değişirse ne olur?”
Abdominoplasti ameliyatından sonra normal hamilelik yaşanabilir. Bu ameliyat bebeğe bir zarar vermez. Ancak ameliyatla elde edilen kazanımların çoğu kaybedilir. Yinede doğum sonrası tablo, ameliyat öncesi durumdan daha iyi olur. Hiçbir zaman ameliyat öncesi sarkık, yağlı ve gevşek karın deformitesi aynı ciddiyette ortaya çıkmaz.
Ameliyat öncesi beklentiler ve planlama:
Bu tür estetik ameliyatlar kitlesel yayın organları tarafından geniş olarak tanıtılmaktadır. Hatta bazen ameliyat sonuçları öylesine abartılı olmaktadırki, adeta doğum öncesi ve hiç doğurmamış genç bir kadının görünümüne sahip olacağı ifade edilmektedir. Her hastada bu durumu elde etmek mümkün olmayabilir. Herkesin bu yayınları izlediğini varsayarsak, ameliyata aday kişilerin beklentilerini ve ameliyattan çıkacak sonucu mutlaka bilmesi gerekir. Bu nedenle ameliyata karar vermeden önce olası sonuçlar ve beklentiler ameliyatı yapacak hekimle görüşerek karşılaştırılmalıdır. Karın bölgesindeki fazla deri ve yağ kitlelerin alınması karın bölgesini daha düzgün ve gergin bir hale getiriken var olan doğum çatlaklarını (stria) azaltır. Bu çatlakların tamamı ortadan kalkmaz. Ameliyattan maksimum fayda elde edilmesi için kişinin kendi ideal kilosuna yakın bir tartı ile ameliyata girmesi daha uygundur.
Kalacak olan ameliyat izinin karın alt bölgesinde saklanacak bir alana bırakılması planlanır. Herkesin kendi tercihi olan giysisinin veya bikinisinin altına uygun gelecek şekilde izin ayarlanması mümkündür. Bu durum ameliyat öncesi dönemde doktor ile yapılan görüşmelerde belirlenir.
Her türlü hazırlığa ve önleme rağmen zaman zaman yara iyileşmesi döneminde bazı problemler gelişebilir. Yara kenarlarında dolaşım bozukluğu, yara açılması, hematom ve serum toplanması gibi problemler görülebilir ve bunlarda uygun bakım ve ilave küçük girişimler ile düzeltilirler. Yara hattında uzamış iyileşme sonucu “hipertrofik nedbe veya keloid” görülebilir. Daha ağır problemler olarak kişisel yatkınlık varsa tromboembolik olaylar ortaya çıkabilir.
Bu ameliyata uygun adaylar:
Karın duvarında gevşeklik olan
Karın ön kısmında cilt fazlalığı olan
Karın duvarında gebelik çatlakları “stria” olanlar
Karın duvarı orta hattında gevşemesi olan
Karın duvarında özellikle göbek altında yağ birikimi olan kişiler
İdeal kilosuna yakın olan kişiler
Yeni gebelik planı olmayan kişiler
Yakın dönemde aşırı kilolarından kurtulan şişman kişiler
Kadın ve Erkekte Yağ toplanmasındaki değişiklikler
Gebelik sonlandıktan sonra veya yaşlanma ile vücuddaki yağ birikimi genellikle göbek altı bölgesinde olur.
Kadınlarda “jinoid” tip vücud şekli vardır ve burada kum saati şeklinde bir silüet ortaya çıkar. Bel kısmı ince olup kalça ve basenler geniştir. Yağ birikimi alt gövdede, basenlerde, kalçalarda ve üst bacaklarda olur. Kadınlarda ideal olan bel/basen oranı yaklaşık 0.7 dir.
Erkeklerde ise androjenik tipte vücud yapısı vardır ve burada göğüsten basene doğru indikçe “V” şeklinde daralma olur. Yağ birikimi genellkle karın ve yan boşluklarda tüm bedeni saracak şekilde olur.
Karın germe ameliyatı kimlerde uygun değildir:
Kişiye göre değişmekle birlikte ayrıca değerlendirilmesi gereken durumlar şöyle sıralanabilir. Bu kriterlerin hepsi kesin ameliyat sınırlaması olan maddeler olmayıp önceden tedavisi ve önlemleri alındığında ameliyata engel teşkil etmezler :
Daha önce karın içi ameliyatı olan ve karın duvarında göbek üstü bölgesinde ameliyat izi olanlar
Kalp hastalığı olanlar
Diyabet hastalığı olanlar
Sigara içenler
Morbid obes “şişman” olanlar
Gelecekte tekrar gebe kalmayı planlayanlar
Tromboembolik hastalığı olanlar
İleri derecede gerçekçi olmayan ameliyat sonucu beklentisi olanlar
Orta ya da ileri derecede şişman olup düz ve gergin karın beklentisi olanlar
Keloid ve hipertrofik nedbe eğilimi olanlar
“Karın germe” Abdominoplasti ameliyatı
Abdominoplasti ameliyatı son yıllarda en sık yapılan estetik girişimlerden biridir. İlk olarak 1899 ve 1900 lü yılların başında yapılan ameliyatlar günümüzde oldukça gelişmiş ve ileri teknik yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. İri ve geniş karın duvarı kitlesinin çıkarılması ve karın bölgesinin sarkık görüntüsünden daha gergin ve düz bir duruma getirilmesini amaçlayan bu ameliyat oldukça başarılı sonuçlar ortaya koymaktadır. Ameliyattan çıkan hasta daha ilk bakışta o geniş ve büyük yağlı kitlesinden kurtulduğunu, gebelik çatlaklarının çoğunun azaldığını, daha sıkı ve gergin bir karına sahip olduğunu görebilmektedir.
Göbek altında yatay hatta uzun bir ameliyat izi bırakan yöntemde seçilen metoda göre ayrıca hemen göbek çevresinde de iz kalmaktadır. Bu uzun izi saklamak için yöntem günün modasına uygun şekilde geliştirilmektedir. Kullanılan giysiler ve giyilen bikini tarzına göre kalacak izin yeri belirlenmiş ve izin bu değişen trendlere göre kullanılan giysilerin altında saklı kalmasına çalışılır.
Sadece karın ön duvarında sınırlı olmayan yağ toplanması ve sarkıklık problemlerinde, kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasından başka yönteme “liposuction” girişimleride eklenmektedir. Böylece karın ön duvarına komşuluk gösteren bölgelerde de örneğin: üst karın, yan boşluklar ve basen bölgesi gibi bölgelerde inceltilerek yeni oluşturulan karın ön duvarına uyumlu hale getirilmektedir.
Önde orta hatta birbirinden ayrılan ve ara mesafesi artan adaleler önde orta hatta dikişlerle birbirine yaklaştırılarak genişleme ortadan kaldırılır. Genişleme daralırken aynı zamanda incelmiş olan ön duvarda kalınlaştırılmış olur. Bu adale daraltma işlemi zaman zaman uygun olgularda yanlarda da yapılır.
“Karın germe” Abdominoplasti ameliyatı riskleri ve olası problemleri nedir ?
Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi bu ameliyatında genel ameliyat riskleri vardır. Bu ameliyata özgü ilave komplkasyonlar arasında yara açılması, kaynama gecikmesi, enfeksiyon, seroma oluşması, geniş göbek izi ve kenarlarda düzensizlikler sayılabilir.
Karın gerilmesi ve daraltma yapıldığında karın içi basıncı ilk anda geçici olarak artar. Buna bağlı olarak çok düşük riskte olsa tromboembolik olaylar veya pulmoner emboli gibi riskler gerçekleşebilir.
Sonuç:
Yapılan istatistiki araştırmalarda “bu ameliyatı olan hastaların hayat standartı yükseldiği ve yaşam stilleri pozitif yönde değiştiği için sosyoekonomik başarılarının arttığı” gözlenlenmiştir. Özellikle aşırı kilolardan kurtulan hastalarda bu çarpıcı değişimi görmek daha kolay olmaktadır.
PAGE
PAGE 5